fredag 29 maj 2015

s21 - Toul Sleng fängelset



S 21 - Toul Sleng fängelset

Fängelset var från början en skola men byggdes sedan om till ett fängelse under Pol Puts tid, dit politiska fångar skickades efter de arresterats. De satt ungefär 2-4 månader och utsattes för svält och tortyr. Det var ungefär 10 000 - 17 000 fångar i fängelset, även kvinnor och barn. Fängelset styrdes genom ledning av Khan Khek leu. Arbetare som jobbade utanför fängelset kallade det för  “En plats där människor gick in men aldrig ut.” Idag är byggnaden ett folkmordmuseum. På väggarna i hänger tusentals bildar på de människor som blev avrättade. Det fanns pojkar som var 16 år gamla som tog bilder av de som skulle avrättas.Ett annat hemskt ställe i Kambodja är killing fields eller dödens fält som det heter på svenska, det är fält där Röda Khmerer under Pol Puts ledning mördade och bergravde de döda. Offren torterades på olika sätt innan de sedan begravdes i massgravar. De som kom till dödens fält var de som hade erkänt att det talat osanning efter tortyr i Toul Sleng, sedan kom de till dödens fält och blev mördad.Idag finns det på området glasmontrar från kranierna från de offer man grävt upp.

Offren


 Fängelset



Pol Put
Pol Put eller han riktiga namn Saloth Sar var en kambodjansk kommunistisk politiker, ledare för Röda khmerer 1963-1979, och kambodjas regeringschef 1976-1979, då mellan 1,5 - 3 miljoner människor dog av tortyr, massavrättningar, svält, sjukdomar och straffarbete. Pol Put avled 1998 av en hjärtattack, hans kropp brändes på en hög av bildäck i hans läger i djungeln. Efter år fanns knappt något kvar men de minor han organiserat ut fortsätter ta liv än idag.
Pol Put

Khang Khek leu
Khang khek leu även kallad Duch var en av ledarna för Röda khmerer tillsammans med Pol Put. Duch och hans medlemmar installerade massor av fängelser i huvudstaden bland annat Toul Sleng fängelset. Där internerna utsattes för hemsk tortyr och svält. Han är mest känd för att varit föreståndare för de olika fängelserna och 2012 dömdes han för de brott mot mänskligheten, tortyr och mord. Han erkände de mord och tortyr han utfört och fick 35 års fängelse, de ändrade dock sedan fängelsetiden till livstid.

Khan Khek leu



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar