tisdag 26 maj 2015

Folkmord i Turkiet

År 1915 var det ett folkmord i Turkiet och det var upp mot en miljon armenier och syrianer. Det var ungefär hälften av den armeniska befolkning vart mördad under denna tid, och dom som överlevde flydde landet. Man anser att detta var startdatumet för folkmord. Armenier vart under en natt mellan 24-25 april vart arresterade, mördade, deporterades och fängslade i huvudstaden Konstantinopel. Dom följande veckorna så vart flera tusen armenier mördade på grund av att dom kunde vara ett framtida kärnan till en motståndsrörelse. Turkiet säger att det bara var några tusen som dog, men enligt forskning så var det upp mot 2 miljoner människor som vart mördade detta årtal. Idag så är den 24 april en högtid, man kan säga att man hedrar dom som dog under detta folkmord. När detta folkmord skedde så var inte omvärlden ovetande om vad som hände i Turkiet. Det kom in ögonvittnesrapporter från olika utländska diplomater och missionärer, det ledde till att folkmordet fick stor uppmärksamhet både i Europa och Amerika. Det ledde även ända upp till Sverige via nyhetsartiklar och olika broschyrer som var skrivna av missionärer som har varit ögonvittnen.

Vid slutet av 1800-talet så övergick misstänksamheten mot armenierna till förföljelse. Efter flera försök att lista ut hur många som dödades 1894-1896 så var det upp till 100 000 armenier och ungefär lika många var tvungna att lämna sina hem. Hela samhället i Turkiet tömdes på armenier och många vart hemlösa på grund av att deras egendomar vart konfiskerade. Deras mål var inte att förinta hela armeniska befolkningen, utan att hålla balansen i riket och statuera mot de grupper som utgjorde ett hot mot den gamla ordningen.

Armenier är ett mycket gammalt kristet folk, som idag utgör en stor del av östra Turkiet. Armenier är ett eget talande land och en egen skrift, dom talar armeniska. Språket bygger på det armeniska alfabetet som inte alls påminner om något annat av de angränsade språken. Man anser att det finns runt 50 000 armenier i Turkiet idag. Tänk det var upp mot en miljon armenier som vart mördade i Turkiet 1915, idag är det bara 50 000 i hela Turkiet. När folkmordet hände så var inte armenier inte självständiga utan dom vart det 1991 och tillhör Sovjetunionen (Ryssland).

Vad är folkmord?
Folkmord är medvetet dödande eller orsakande av allvarlig kroppslig eller mental skada på en grupp (hel eller del av en grupp) människor utifrån ras, etnisk, nationell eller religiös grund. Men även om man medvetet stoppar en grupp (hel eller del av en grupp) med olika åtgärder för att förhindra födslar eller att tvångsförflytta barn från gruppen till en annan grupp så kallas det också folkmord.

Idag ligger den största delen av Turkiet till Asien, men även en liten del av västra Turkiet tillhör Europa. Turkiet är det 37:e största landet i världen idag, om man räknar landyta. Man anser även att Turkiet är gränsen mellan Europa och Asien. Idag bor det över 77 miljoner människor i Turkiet och av alla dom bor det 9 miljoner människor i Istanbul. Istanbul är Turkiets huvudstad, tänk hela den stadens befolkning är lika mycket som Sveriges befolkning.

Hur är det i Turkiet idag?
Dagens Turkiet har legitimerat användningen av yttrandefriheten. Regeringar i Turkiet har även försökt rättfärdiga brott mot mänskliga rättigheter. Detta är ett oroande tecken att politiker kommer att slå hårt mot protester, inför antiterrorlagar för omotiverad mass övervakning som ett svar på säkerhetshot. De skapar en omgivning av förtryck där extremism kan frodas, citerat av Salil Shetty.

Hur anser du att det hade varit att leva i landet och vara med om detta brott?
Jag tror att det måste varit väldigt oroligt under detta brott och att efteråt känner man sig väldigt otrygg. Tänk om du skulle vara en armenier i Turkiet, då skulle du nog känna dig väldigt hotad och rädd. Jag skulle knappt våga gå ut och veta att det är någon eller några som vill mörda mig på grund av min religion. Det här är bara vad jag tror hur dom hade det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar