fredag 29 maj 2015

Folkmord i Turkiet

Begreppet folkmord menas dödande eller orsakande till skador eller allvarliga skador kroppsligt eller mentalt mot en grupp eller del av en grupp utifrån nationell, religiös, ras eller etniskt grund. Folkmord räknas om man medvetet stoppar en grupp eller en del av en grupp så att det inte kan föda barn eller om man tvångsförflyttar barn från gruppen till en annan grupp. 
I Turkiet så skedde det ett folkmord 1915, det kallades så för det Osmanska riket under första världskriget. Runt 1 miljoner armenier och syrianer blev mördade, det var även en stor del kristna som blev mördade. Ungefär hälften av alla armenier blev mördade och det som överlevde flydde ur landet. Det Osmanska riket tömdes på nästan hälften av sin kristna befolkning. 
  Hur kunde detta hända? Runt senare 1800 talet så blev det Osmanska riket hotat av att falla sönder då en del kristna nationer frigjordes, man förlorade då en stor del område och det blev svårare att bygga upp det strategiska styret. Under samma tid så väcktes tankar på nationellt självbestämmande, armenierna började även komma in i politiken och nu började det att ställa krav på saker och ting. 
Folk blev inte speciellt bra behandlade, det skedde avrättningar, massakrer, tvångsdeportationer och framkallad hungersnöd. Vissa byggnader sattes på eld och människorna i dem var ofta instängda, människor blev dränkta i floder, hundratusentals dog av hunger, törst och våld.
Kvinnor blev våldtagna, det fördes bort och det såldes även på olika slavmarknader.
Barn blev bortförda från sina föräldrar och blev uppfostrade som muslimer. Kristna byar och gator bytte namn, kristna monument blev förstörda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar