onsdag 27 maj 2015

Folkmord i Turkiet

1915, under första världskriget, skedde det ett folkmord i Turkiet (det Osmanska riket). Ca 1 miljon armenier och syrianer mördades, men även många kristna dog under den här tiden. Ungefär hälften av den armeniska befolkningen mördades och dem som överlevde flydde från landet. Nästan den hela kristna befolkningen i det Osmanska riket försvann.

Under det senare 1800-talet så hotades Osmanska riket av att falla sönder då en hel del kristna frigjordes. Man förlorade en hel det områden och det var svårare att bygga upp ett strategiskt styre. Samtidigt så väcktes tankar på nationellt självbestämmande. Armenierna som hade varit helt utestängda från politiken började ställa krav. Detta var varför folkmordet i Turkiet startade. 

Folkmordet utfördes genom tvångsförflyttningar, avrättningar, massaker och framkallad hungersnöd. Människorna blev instängda i hus och brända eller så kunde de bli dränkta i floderna. Hundratusentals dog av bland annat hunger och törst. Kvinnor våldtogs, fördes bort och såldes sedan på slavmarknader. Kvinnor och barn tvingades iväg till Islam. Barn togs ifrån deras föräldrar för att uppfostras hos muslimer för att bli muslimer. De kristna kyrkorna och monumenten förstördes och de kristna by- och gatunamnen byttes. Offrens egendomar och ägodelar beslagtogs.

När folkmordet hade skett så användes propaganda för att förneka att 2 miljoner personer hade dött. Dem menade att det bara var några tusen.

Vad är folkmord?

Folkmord är när man medvetet dödar eller skadar kroppsligt/mentalt en hel eller del av en grupp människor utifrån ras, religion, etnisk eller nationell grund. Om man medvetet stoppar en del av eller en hel grupp med olika metoder från att få födslar eller om man tvångsförflyttar barn från en grupp till en annan grupp så kallas det också för folkmord.

Turkiet

Turkiet ligger mesta dels i Asien, men en liten det ligger i Europa. Turkiet är det 37:e största landet i världen till ytan. Turkiet anses vara gränsen mellan Asien och Europa.

Största staden i Turkiet är Istanbul och det är även huvudstaden i Turkiet. Över 77 miljoner personer bor i Turkiet och av dessa så bor ca 9 miljoner i Istanbul. Mer än hela Sverige, i en stad.

Hur jag tror att det var att leva i landet under denna tid?

Jag tror att det var väldigt oroligt i landet under den här tiden. Om man inte trodde på samma sak som andra så kunde man bli dödad för det, jag hade varit rädd hela tiden. Bara att gå utanför huset var nog inte riskfritt. Så det var nog en orolig tid för alla som var utsatta; kommer jag leva den här dagen eller inte? Jag är då glad att jag inte var med om detta.



/Samuel 9B






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar