torsdag 28 maj 2015

Folkomflyttningar i Etiopien

I Etiopien pågår det brott mot de mänskliga rättigheterna hela tiden. År 2011 så fick 4,3 miljoner etiopier sin mat från FN:s matprogram och Etiopien räknas idag till ett av världens fattigaste länder. Där fängslas och förtrycks till och med dödad människor av de styrande stadspartiet, utan att omvärlden gör något åt det. I Ogaden finns Etiopiens framtid, där finns olja och gas med det har varit inbördeskrig där i över 20 år och den Etiopiska armén anklagas för brott mot krigets lagar och lokala befrielserörelser kämpar mot armén.

Etiopiens styrande tvingar även flera tusentals människor ifrån sina hem och markområden för att ge plats till utländska investerare. Fram till 17 januari 2012 så hade drygt 70 000 människor tvingats ifrån sina hem i de västra delarna av Etiopien. De som vägrat flytta har hotats, misshandlats och gripits. Människorna som har tvingats flytta på sig har förts till ställen där allt ifrån mat, odlingsbar mark, ordentlig hälsovård och andra mänskliga rättigheter saknas. Eftersom man har tvingat iväg folk mot sina viljor så är det ett grovt människobrott. Staten och de styrande menar på att människorna flyttas till bättre platser än tidigare men så är inte fallet.

En av byborna från en liten by i Etiopien berättar detta:
-"Min pappa blev slagen för att han inte ville flytta. Han var för gammal. Men då slog soldaterna honom med pinnar och en gevärskolv. vi tog honom till sjukhus, men han blev allt svagare och dog."

Regeringen i Etiopien har dessutom påbörjat en plan för större "byomflyttningar" och det officiella syftet är att flytta sårbara grupper från fattiga områden till mer utvecklade byar. Men detta är bara svammel, då människorna som hittills har förflyttats har dumpats på platser utan både vatten och odlingsmöjligheter. Fram till 2013 ska 1,5 miljoner ha tvingats flytta på sig och Etiopien ska ha arrenderat ut 3,6 miljoner hektar, en yta lika stor som Nederländerna.

Detta är som sagt ett grovt brott mot mänskligheten eftersom man tvingar iväg folk emot sin vilja. Etiopien för tekniskt sett sitt eget folk till döden, eftersom att folket som tvingas iväg kommer till ännu sämre förhållanden än vad de redan har och svält och uttolkning drabbar dem. Detta händer idag eftersom de utländska investerarna vill ha marken och är villig att betala en slant för den, Etiopien som land är i sin tur i behov av pengar eftersom de är ett av världens fattigaste och tar därför gärna emot alla pengar de kan få. Att de styrande i Landet, enligt mig, är helt knas i huvudet spelar väl in en aning också eftersom att det måste finnas andra sätt att få in pengar än att skicka sina egna folk till döden för att utlänningar betalar pengar och kräver markområden. Jag tycker det är helt hemskt att de styrande i landet ens kan göra så här. Men man kan ändå förstå att det inte gör så mycket mot detta, även om vissa rörelser ändå försöker. Det är klart man försöker hålla lågprofil som vanlig bonde när man får höra vad som händer med de som vägrar flytta på sig. Att bli misshandlad och döda för att man säger vad man tycker är bara de i sig ett brott mot de mänskliga rättigheterna och att omvärlden inte får veta så mycket om vad som egentligen händer i Etiopien eftersom att det inte tillåter journalister att snoka omkring. Tex är det bara att se vad som hände med de svenska journalisterna som blev tillfångatagna och misshandlade.

Källa: Svd.se 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar