torsdag 28 maj 2015

Islamiska Staten

Är en islamistisk terrorgrupp som aktivt arbetar i Syrien och Irak. De anser att de är den rättmätiga regeringen i det här området, och över alla muslimer för den delen. IS är grymt brutala mot de som inte delar deras tro. Detta beror på hur de väljer att tolka sharialagarna (finns i koranen och berättar om guds välvilja) Alltså skickar de ansvaret för deras millitära attacker och avrättningar på den civila befolkningen på sharialagarna. IS attackerar alla som har en annan tro än de själva eller en annan uppfattning, exempelvis assyrier, syrianer, kurder och mandeer har haft en svår tid med IS och blivit utsatta för vedergällningsattacker. Trots IS grova brott gentemot de mänskliga rättigheterna så har de snabbt vuxit sig större och blivit allt mäktigare. Detta anses bero på deras brutale ledare Abu Bakr al Baghadi. Gruppen antog namnet Islamiska staten i April 2013 då de gått in i Syrien.

Man kan fråga sig hur IS lyckas hosta upp pengar till alla vapen och transportmedel. Finansieringen kommer främst från utpressning av olika sorters affärsverksamheter och företag. De hotar med mord och bomber bland annat. 2014 intog Islamiska staten Mosul och deras centralbank sades innehålla 429 miljoner dollar + en guldreserv vilket i så fall gör IS till den rikaste terroristgruppen i världen. Islamiska staten sägs även komma över pengar genom att sälja artefakter från gamla historiska platser som de lyckats överta.

Det finns mycket som påstås gällande IS. Vilka de sammarbetar med, vilka som styr organisationen och vilka sammarbeten som sägs pågå. Därför kan ingenting jag skriver skrivas med säkerhet. Gällande samarbeten så är det samma där ingenting är säkert. Islamiska staten påstås i alla fall sammarbeta med Khorosan i Syrien. Deras uppdrag sägs vara att värva IS krigare som bland annat ska bomba U.S.A och Västeuropa. Den som leder den hr gruppen Khorosan sägs vara en man som stod Binladen nära. I September 2014 gick Amerikanerna till attack ock bombade ett mål i Syrien som sades tillhöra IS och Khorosan och det är sannolikt att Khorosans ledare dog i den attacken.

Men det IS gör påverkar oss här i Europa också. I September 2014 sprängdes en terrorcell med IS medlemmar i, i Europa. Augusti 2014 åker 40 personer från Finland till Syrien och anslöt sig till IS. Storbritannien förlorar kring ca 400 personer till IS. Även Sverige drabbas hårt. Precis som de här länderna så rekryterar IS medlemmar från Sverige, men det är inte bara det som händer. Det var inte länge sen som en stor summa lovades till dem som mördade en svensk satirtecknare och han som publicerade bilden på Muhammed. Deras ökände ledare till martyr har även varnat för att svenska företag kan komma att attackeras, ex: Volvo, Ikea och Electrolux. Svenskar som har rekryterats till IS, vissa av dem har lyckats klättra sig högt upp på deras näringskedja. I 2008 mördades nämligen en svensk medborgare av amerikanska militärer för att ha varit Islamiska Statens näst mäktigaste man. Vi har även haft självmordsbombare som har ägnat sina sista stunder i livet till att citera koranen. Poängen är i alla fulla fall att vi påverkas. Det händer hr också. Det är inte bara pakistanier som orsaka detta, utan vi har i detta nu ett flertal svenskar som kämpar för den här terror organisationen, och fler rekryteras. Något måste göras! Men vad?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar