fredag 22 maj 2015

Kambodja, Röda Khmerer

Vad är ett folkmord?

Ett folkmord är ett dödande där det går ut på att utplåna delar av eller en hel folkgrupp utifrån ras eller religiös grund. I Kambodja utplånades så många människor och därför klassas det som ett folkmord.
Röda Khmerer
Sedan år 1863 hade kungariket i Kambodja varit en fransk koloni. År 1946-1954 pågick Vietnams frigörelse och Kambodja klarade sig från att dras in, och troddes gå en fredlig väg till självständighet. Men konflikter uppstod med flera kommunistiska rörelser inblandade. USA ingrep och fällde massor av bomber. Nordvietnam och Kina stödde kommunister, särskilt den grupp som kallades Röda khmerer, och Kambodjas regeringstrupper förlorade pga stödet och hjälpen från Nordvietnam och Kina. Röda khmerer är ett kommunistparti med ledning av Pol Put.
1975 intog Röda khmererna huvudstaden Phnom Penh och då började terrovälde i landet. Bara timmar efter att huvudstaden invaderats stängde skolor, banker, pengar avskaffades och folket fördes ut i grupper påväg till jordbruket. De skulle införa den fullständiga klasslösa kommunismen i ett enda svep och landet skulle tillbaka till år 0, jordbruksamhället alltså. De såg städer som symboler för kapitalism och intellektuella välutbildade motståndare. Så fort Röda khmerrna tog makten tömdes städerna på invånare som drevs ut på landsbygden för att arbeta med jordbruk. Stadsborna fick arbeta hårdare än de andra och fick mindre mat. De förföljde många människor redan från början och mördade de som varit viktiga i samhället så som: läkare, advokater, lärare osv. Sedan fortsatte de mörda dom som de trodde var emot revolutionen och även till slut de som var med i kommunistpartiet. De delade in befolkningen i två olika grupper, de gamla människorna var bönder och stadborna var de nya människorna. Varför de stadborna var de nya människorna beror på att Pol Plut och hans parti ville omvandla landet till ett jordbrukssamhälle, de ledde till att 25% av landets befolkning mördades.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar