tisdag 26 maj 2015

Etiopien-Eritrea

1998 till 2000 började ett blodigt krig som började på grund av att de bråkade om en viss plats, en av de mest omstridda platserna hete Badmed och tillhör Eritrea. Över 100 000 människor dog innan striderna slutade, det på gick förhandlingar tills man kom med ett fredsavtal. När man kom med fredsavtalet enades båda länderna att låta en kommission som var gjord av FN avgöra var gränsen skulle dras mellan de två länderna. 

Men gränskommissionen slog fast vid att den mest omstridda orten Badme skulle tillhöra Eritrea, men Etiopien vägrade att godkänna det beslutet. Regeringen i Etiopien hade accepterat utslaget senare har den etiopiska regeringen i Addis Abeba sagt sig i princip acceptera utslaget, men kräver nya förhandlingar med Eritrea. Det, i sin tur, vägrar regeringen i Asmara att gå med på.

Tio år efter kriget tog slut är konflikten fortfarande olöst. Ibland kommer det oroväckande små incidenter längs gränsen. Fler gånger har det kommit varningar om att kriget ska börja igen. Men Etiopien fortsätter att kontrollera de områden som är mest omstridda.

Gränsskiktet var den utlösande orsaken till att kriget startade, det finns andra frågor i bakgrunden som bland annat rör ekonomi, handel och nationell identitet. Eritrea frigjorde sig från Etiopien i början av 1900-talet. De hade kämpat i 30 år för att göra sig fria från Etiopien. Det skedde med den nya Etiopiska regeringen som godkände det. En del etiopier anser fortfarande att Eritrea till hör Etiopien. Båda länderna är ganska misstänksamma mot varandra. 

Länderna anklagar varandra för att stödja rebellgrupper, i det andra landet. Båda länderna är inblandade i konflikter i andra länder på Afrikas horn. Somalia, Etiopien och Eritrea  sägs att de fört krig mot varandra, vid ombud.

2009 införde FN en bestraffning mot Eritrea på grund av landets inblandning i konflikten i Somalia. Eritrea ser det som ett bevis på en fientlig värld som tar Etiopiens parti, trots att det är Etiopien som har vägrat/låtit bli att följa fredsavtalet som beslutade 2000. 


Av Elin 9b. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar