tisdag 26 maj 2015

Folkmord i Turkiet (Faktablad)

Hur behandlades människorna?

Folkmordet utfördes genom tvångsflyttningar, avrättningar, massakrer och framkallad hungersnöd. Människor brändes till döds instängda i byggnader och dränktes i floderna. Hundratusentals dog av hunger och törst. Kvinnor våldtogs, fördes bort och såldes på slavmarknader. Kvinnor och barn tvångskonverterades till islam. Barn togs från sina föräldrar för att uppfostras som muslimer. Kristna kyrkor och monument förstördes, kristna by- och gatunamn byttes ut. Offrens egendom och ägodelar togs ifrån dom.

Hur kunde det hända? 1915 skedde ett folkmord i det Osmanska riket (Turkiet) under första världskriget. Det var omkring 1 miljon armenier och syrianer som mördades. Men det var även en hel del kristna som blev mördade. Det var ungefär hälften av den armeniska befolkningen som blev mördade och de som överlevde flydde landet. Det Osmanska riket tömdes alltså nästan helt på sin kristna befolkning.

Under det senare 1800 talet så hotades Osmanska riket av att falla sönder då en hel del kristna nationer frigjordes. Man förlorade en hel del områden och det var svårare att bygga upp ett strategiskt styre. Samtidigt så väcktes tankar på nationellt självbestämmande. Armenierna som hade varit helt ut stängda från politiken började ställa krav.

Hur användes propaganda? Användes propaganda?
Dom använde propaganda som så att dom förnekade att det var upp mot 2 miljoner människor som dog, utan dom säger att det var bara några tusen.

Hur anser du att det hade varit att leva i landet och vara med om detta brott?
Jag anser att det hade varigt hemskt att bo i ett land under dessa omständigheter som barn men även som vuxen.

Vart ligger landet?
Den största delen av Turkiet ligger i Asien, men även en liten del ligger i Europa. Turkiet ligger på 37:e plats i världens största länder (räknad via ytan). Turkiet anses även även vara gränsen mellan världskontinenten Europa och Asien.

Turkiets största stad som är Istanbul är även deras huvudstad. Det bor över 77 miljoner människor i Turkiet och av alla dom bor det ungefär 9 miljoner i Istanbul.

Hur är det i landet idag?
I Turkiet har antiterrorlagstiftningen använts för att kriminalisera helt legitim användning av yttrandefriheten. Från Baga till Bagdad har regeringar försökt rättfärdiga brott mot mänskliga rättigheter med behovet av säkerhet. Vad vi ser är oroande tecken på att ledare kommer att slå hårt mot protester, införa antiterrorlagar för omotiverad mass övervakning som ett svar på säkerhetshot. Men reflexmessiga reaktioner är inte lösningen. De skapar en omgivning av förtryck där extremism kan frodas, säger Salil Shetty

Vad menas med folkmord?
Folkmord är medvetet dödande eller orsakande av allvarlig kroppslig eller mental skada på en grupp (hel eller del av en grupp) människor utifrån ras, etnisk, nationell eller religiös grund. Men även om man medvetet stoppar en grupp (hel eller del av en grupp) med olika åtgärder för att förhindra födslar eller att tvångsförflytta barn från gruppen till en annan grupp så kallas det också folkmord.

Vilka förändringar har världen gjort efter förintelsen när det gäller brott mot mänskligheten? Efter förintelsen så skapades EU, det ska hjälpa så att det inte blir några fler världskrig, det ska hjälpa mot fattigdom etc. Före förintelsen så hade staten mest att säga till om. Enskilda individer kunde inte säga emot när det gällde massmord eller andra brott mot mänskligheten.


Av:Elliot Eriksson 9B

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar