fredag 29 maj 2015

Etiopien Mänskligarättigheter

Enligt det Etiopiska rådet, EHRCO och Amnesty International har det under åren 2007-2009 förekommit kränkningar av medborgerliga och politiska rättigheter i form av människor inte fått en rättegång och sedan stoppats i fängelset, man har även använt tortyr. 2010 får man inga rapporter om fall av människor som dömts utan domstol till döds. 

Det förekommer även kränkningar av ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter som för låg minimilön, långa arbetsdagar och diskriminering på grund av kön och politiska tillhörigheter. Arbetsplatser är ofta under det medelmåliga och tvångsarbete använder man ofta som bestraffning. Men den etiopiska lagstiftningen förbjuder det. 

Det varierar stort mellan olika grupper av befolkningen som har möjlighet att uppnå en bra hälsa. Barna- och mödradödligheten är väldigt hög men visar fortfarande att den har minskat de senaste åren. Grundskolan i Etiopien är i 8 år och en fjärdedel av alla barn börjar inte i skolan och många fler människor tvingas sluta skolan på grund av att de måste hjälpa till att försörja familjen och andra anhöriga.

Våld, sexuellt våld och diskriminering av kvinnor och barn är fortsatt ett utrett problem. En etiopisk lag förbjuder skadlig traditionella vanor som exempel könsstympning. Men de förekommer ändå könsstympning och andra vanor. Det finns även kränkningar mot kvinnor och barn som man använder sig av tvångsarbete, prostitution och människohandel är andra kränkningar mot barn å kvinnor. 



Av: Elin Larsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar