fredag 22 maj 2015

Krig mellan Palestina och Israel dåtid

Araberna var inte nöjda med att judarna hade en egen stat och gick därför till motstånd mot Israel. De tog hjälp av sina arabiska grannstäder. Men Israel besegrade de arabiska staterna ändå. De erövrade stora delar, mer än vad FN hade tillåtit. I samband med detta flydde omkring en miljon palestinier till de arabiska områdena av Palestina som återstod. Sedan dess har Mellanöstern präglats av spänningar och strider mellan Israel, palestinierna och de arabiska grannstaterna.


Många palestinier behövde fly och lämna sin hem. De hade ingenstans att ta vägen och samlades därför i flyktingläger. Tillslut får palestinierna nog och gör uppror mot Israel. Detta sker i slutet av 1960 talet och då bildas den palestinska befrielseorganisationen PLO. Den bestod av flera olika grupper som fanns i flyktinglägren. Ledare var Yasser Arfat. PLO genomförde under främst 1970-talet attacker mot civilbefolkningen och militären för att tvinga Israel att ge palestinierna en egen stat. Under 1980-talet växte motståndet bland palestinierna inne i Israel. Palestinierna demonstrerade, strejkade, kastade sten och överföll judarna. Hundratals människor dödades på båda sidorna.


Under mitten av 1900-talet mötes palestinier och judar i en förhandling. De ledde fram till att palestinierna 1994 fick ett visst självstyre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar