fredag 29 maj 2015

Flykting lägret Zaatari

I 4år har den senaste konflikten pågått i Syrien. Istället för att börja närma sig en lösning så har allt bara blivit värre med tiden. Man uppskattar att ca 11 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd. Med andra ord mat och förnödenheter som vi i människans natur behöver för att överleva. Alla flyktingar tar sig inte över gränserna för att söka räddningen någon annanstans utan FN meddelar att det idag finns ungefär 6,5 miljoner internflyktingar inne i Syrien. Men alla klarar inte av att stanna kvar i sitt hem land utan flyr för sina liv och söker desperat skydd någon annastans. Exempelvis Libanon och Irak får ta in stora flyktingströmmar ifrån Syrien.
Ett flyktingläger som finns heter Zaatari. Zaatari dök upp året 2012 då flyktingar började strömma över från Syrien till Jordanien. När det hände var flyktingarna minst sagt i ett stort behov av förnödenheter och då kom flyktinglägret Zaatari till.

 Resurserna till det här lägret kom ifrån människorätts organisationer och det var även de som hjälpte och såg till så att förnödenheterna kom till den plats de skulle, även den jordanska myndigheten hjälpte till med det. En som arbetar där heter Kilian Kleinschmidt och han hävdar att det är ett både snabbt och effektivt sammarbete mellan parterna. Kilian menar även på det att de har lyckats väldigt bra med det här flyktinglägret och att ingen har behövt gå utan mat eller tillgång på toa i lägret. Det gör mig något misstänksam då ett stort antal människor plötsligt får anpassa sig och dela lika medan de tidigare har tagit allt de fått tag på för att kunna överlevnad. Kilian får det att låta som att allt är frid och fröjd i lägret men jag kan inte låta bli att misstänka att det exsisterar någon sorts kriminalitet i de här flyktinglägrena. Hur kan man säkert säga att alla får vad de är lovade? Men missta mig inte nu. Jag tycker att det är bra att folk kan samarbeta och få ihop pengar så att man kan rädda andra liv. Vem vet, utan de här lägren skulle säkert majoriteten av flyktingarna vara döda eller spendera vardagen med att hänga kvar vid den sköra tråden kallat livet. Fler borde sponsra till de här för jag tror på att de här räddar liv. Men lite skeptisk är jag att allt är frid och fröjd, det låter lite bra för att vara sant.


Zaatari har bara växt och växt ifrån den tid då de startade. Idag uppskattas det finnas ca 80000 människor i lägret. Detta efter att man har börjat ta in ett mindre antal flyktingar och det finns även de som har lämnat Zaatari. Jag nämnde tidigare att jag inte trodde att allt var frid och fröjd i lägret och det var det inte heller i början. När lägret startade kantades vardagen av uppror och andra våldsamheter som försvårade arbetet. Flyktingarna började till och med att kapa elektriciteten från varandra. Men läget har förbättras nu men jag skulle inte tro att har slutat för det. En annan oro med lägret är att det ligger endast 12km från den syriska gränsen vilket resulterar att de fortfarande kan höra bomberna totalt pulvrisera deras land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar