torsdag 28 maj 2015

Gazaremsan då & nutid

Gazaremsan är 41 kilometer lång och ungefär 9 kilometer bred, Ytan på Gazaremsan är större än Stockholmstätort. 2014 uppskattade man att Gazaremsan har över 1,8 miljoner invånare, över 1,2 miljoner är registrerade som flyktingar. Gaza ligger vid medelhavets sydöstra hörn och mellan Egypten och Israel.
Gazaremsan ockuperades av Israel år 1967, kriget varade i sex dagar. Sedan nittiotalet har Gaza övergått i palestinskt självstyre genom ett antal överenskommelser. Egypten och Israel är noga med att hårdbevaka gränsen, och luftrummet över Gazaremsan och kusten kontrolleras av Israel. Idag är hela Gazaremsan omringat av höga, bevakade och beväpnade murar, och det finns avancerade stängsel längs vissa delar av gränsen. Enligt Israel har de det som ett skydd mot attacker, olaglig vapeninförsel och ett medel av att kontrollera gränspassager. Murarna hindrar Gazas befolkning från att bedriva näringsverksamhet och från att ha fri rörlighet, det beskrivs som världens största fängelse. 
Egypten har utökat sina avspärrningar och stoppar de tunnlar som använts för transporter under den stängda gränsen. Det infördes enligt Egypten för att stoppa transporter av vapen och militära grupper från Gazaremsan. Det har skurit av en av Gazaremsans sista livlinor eftersom tunnlarna främst använts för transporter av mat och andra nödvändiga saker. 
I omgångar har Israel kontrakt på vad som får föras in i Gazaremsan. De varierar över tid, men innehåller nästan bara ofarliga artiklar som konserver och böcker. Tillgången på vatten och el är väldigt få och 100 000 människor är hemlösa.
Sedan 2007 styr Hamas i Gazaremsan. Hamas är en del av det muslimska brödraskapet. 2006 vann Hamas valet i Gazaremsan och på Västbanken. Kort efter valet utbröt ett palestinskt inbördeskrig där Hamas tog makten över Gazaremsan, medan Fatah – det politiska parti som styrt därinnan – behöll makten på Västbanken. Sedan våren 2014 finns en palestinsk enhetsregering med representanter från olika grupperingar. Presidenten är Mahmud Abbas, Hamas styr dock fortfarande Gazaremsan.
Militanta grupper har vuxit sig starkare i Gazaremsan och ett många granat- och raketattacker har genomförts mot Israel. Hamas är för en mycket repressiv politik och brotten mot de mänskliga rättigheterna är många. Israel attackerar Gazaremsan regelmässigt med flygattacker. Oftast motiveras dessa med att de är svar på raketattacker.
Barn med funktionshinder är troligen den mest utsatta gruppen i Gazaremsan, 15 procent av befolkningen har någon form av funktionshinder.
Sedan Israels formella ockupation upphörde 2005 har det ägt rum krigshandlingar i Gazaremsan i genomsnitt vartannat år, som lyder såhär:

  • 2006; cirka 550 palestinier och 40 israeler dör.
  • 2008; cirka 120 palestinier och 3 israeler dör.
  • 2008-2009; cirka 1400 palestinier och 13 israeler dör.
  • 2012;  cirka 170 palestinier och 6 israeler dör.
  • 2014: cirka 2200 palestinier och 71 israeler dör.



Under samma period har tusentals raketer, granater och andra attacker riktats mot Israel från Gazaremsan och Israel har svarat med attacker från bland annat stridsflygplan. Från vapenvilan efter ”Operation Protective Edge” 26 augusti 2014 till 31 mars 2015 har det inträffat mer än 400 incidenter med Israelisk skottlossning vid gränsen och från kusten, jordbrukare och herdar i Gaza har skjutits. Under samma period har fyra raketer avfirats från Gaza mot Israel.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar