fredag 22 maj 2015

Folkmordet i Syrien (Seyfo)

Folkmordet i Syrien

Vad menas med folkmord? Svar: Termen genocide dök upp i Raphael Lemkin. Tidigare hade nyheterna rapporterar att judar massmördades i förintelselägren i exempelvis Lettland, Litauen, Vitryssland och Ukraina. Winston Churchill uttryckte sig då att ett brott utan namn hade begåtts. Det här brottet fick sedan ett namn av Raphael Lemkin i hans bok om det nazistiska förtrycket. Begreppet Genocide kommer från grekiskans geno som betyder (folk,stam,ras) och Latinets cide som betyder dödande. Alltså ”Folkmord”

Vad har världen gjort för framsteg efter kriget? Svar: För det första så har makthavare blivit lättar att ställa till svars för sina brott mot mänskligheten. Så var det inte innan. Före så ansågs även att makthavarna hade rätten att styra och härska över sina medborgare som levde på ”deras” mark. Efter blev kampen att kämpa för de mänskliga rättigheterna. Det blev en så kallad internationell angelägenhet. Frågan är inte bara viktig för organisationer utan för regeringar över hela jorden. Innan kriget ansågs de flyktingar som lyckats kräla sig över ett lands gräns vara det landets angelägenhet. Makthavarna där hade alltså lagen på sin sida för att exempelvis sätta dem i arbetsläger. Men när Genévekonventionen tillkom 1951 så fick de här flyktingarna rätten att exempelvis söka asyl och att få skydd, detta om de fara för sina liv i det egna hemlandet.

Exempel på brott mot mänskliga rättigheter som Amnesty rapporterar om. Svar: De rapportera om problem som exempelvis övergrepp gentemot flyktingar och migranter, Regeringars handlingar och blundar, starka flickors kamp mot frihet och kampen mot frågor som övergrepp och aborter. Det här är en mycket liten del av de problem som Amnesty rapporterar om. Senast imorse fick jag hör att det planersa att slå till mot flyktings fartygen i medelhavet för att hindra det här. Men Amnesty gick emot och menade på det att det kommer att skada skyldiga och att det behövs en annan lösning på problemet. Det dyker hela tiden upp brott mot de mänskliga rättigheterna och Amnesty kämpar för att förhindra de sorters kränkningar.
Seyfo. Svar: Jag har valt Seyfo eftersom att de rörde och rör folket i norra Syrien, synöstra Turkiet och Irak. Eftersom Syrien var mitt val av land bestämde jag att Seyfo är det viktigaste att väcka intresse och att sprida kunskaper om. Seyfo blev namnet på det folkmord som som skedde i det tidigare osmanska riket. Folket som bodde i det här riket kallades med benämningen Assyrier. Det är en etnisk minoritet som tidigare har kallat områden Norra Syrien, Synöstra Turkiet och nästan hela Irak för Assyrien. Nu för tiden är Assyrierna spridda över hela världen på grund av att de mänskliga rättigheterna har blivit kränkta och de har fått utstå både förföljelse och förtryck. Assyrierna anses annars att vara arvtagare till ett av världens äldsta civilisationer. Ursprungsbefolkningen finns i de stater som har delat upp det Assyriska riket i 4 delar.

När skedde detta och varför? Svar: Den Assyriska befolkningen i det osmanska riket har varit mellan 5, 600 pers. Assyrierna behandlades som andra klassens medborgare därför var de förbjudna att tjänstgöra hos imperiet i deras administration. Det är ett exempel på förtrycket som Assyrierna fick utstå. Det här förtrycket dök upp långt före första världskriget och det folkmordet som skedde då. Exempel på förtryck är det som Kurderna utsatte Assyrierna för. Kurderna utförde bland annat massakrer och tvångskonverteringar till Islam. År 1840 massmördade kurden Badr Khan Assyrier i Hakkari området. De som utförde de här dåden sägs ha fått försäkring av den osmanska sultanen att de hade rätten att bland annat massmörda Assyrier utan att behöva ställas inför rätta.
Seyfo blev planerad av den regering som då ledde det turkiska imperiet. De gjorde det här för att bli av med de ursprungsbefolkningar som bodde där då de riskerade att gå emot ledningen och vilja skapa självständiga stater. År 1914 började man samla ihop Assyrierna och avrätta de. Efter den tid som gick blev det mer intensivt och allt fler Assyrier avrättades. På vissa ställen utplånades hela byar med endast Assyrier. Ett fåtal Assyrier lyckades att bygga upp ett försvar. Som i exempelvis en by i Ainwardo som hade turen att vara byggs som en fästning, en mur som omringade de och gav dem skydd mot den Turkiska armen och de kurdiska klanerna som utförde mördandet.
De sista morden som ägde rum kan man säga var 1918. Ca hälften av den assyriska befolkningen hade blivit mördade, dött av sjukdomar och andra otrevliga ting. Då valde vissa assyrier att utvandra men de har ändå aldrig fått chansen att verkligen återhämta sig ifrån det här. I vissa delar så utvandrade så många assyrier att det i dag inte finns kvar assyrier där vars det borde finnas. Men alla områden inte har assyrier idag beror inte just på Syfo utan även under senare tid har de blivit förföljda och utlämnade. Men på 90-talet började många Assyrier att få nog och började kräva upprättelse.

Men det blev konsekvenser för assyrierna. Då en ny nation var i bildningsprocessen och blev störd av det flertal assyrier som blev mördade. Folkets splittras alltså. Exempelvis i Turkiet tvingades assyrierna att bli turkar. Under 30-talet tvingades de att ta turkiska namn. Från det fram till 80-talet fick den assyriska befolkningen leva i rädsla. Men på 80-talet blev assyrierna än en gång ned trängda i ett hörn mellan den turkiska armen och en kurdisk gerilla trupp. Då gav de kvarvarande assyrierna upp och utvandrade till länder som exempelvis Sverige och Tyskland.

Trots detta så var det inte bara i Turkiet som det var oroligheter. Även assyrier i Syrien och Irak blev djupt utsatta. Främst på grund av politiken då diktatorn Saddam Husseins. Husseins gjorde precis som i Turkiet och ville också få assyrierna att passa in i landet igenom att ”arabifiera” dem och göra dem arabiska. När diktatorns envälde tillslut kom till sitt slut då han störtats utbröt kaos i landet. Detta ledde till att exempelvis kyrkor blev nedbrända och präster mördade. Människor blev rent av kidnappade och hot blev en del av vardagen. Än en gång tvingas assyrierna att utvandra. Den här gången lämnar hälften av Syrien och Iraks assyriska befolkning landet.

Det här inbördeskriget drabbade hela Syriens befolkning hårt. Men än är det inte över för att idag styr den islamistiska terrororganisationen islamiska staten (IS) över stora delar av Syrien och sommaren 2014 hade de börjat röra sig över gränserna mot Irak där vars de tagit över Mosul och Nineveslätten som ligger i norra Irak. Just här bodde det över tiotusentals assyrier som så bäst de kunde fick fly för att komma undan jihadisterna.

Idag finns det inte allt för många assyrier kvar i deras ursprungsländer, och de som än finns kvar har det fortfarande väldigt svårt. Exempelvis i sydöstra Turkiet så finns det några tusen assyrier kvar, även fast det bara är en bråkdel av ursprungsbefolkningen. Idag härjar även islamiska staten fritt i Syrien och Irak så än idag tvingas de gömma sig och fly för att undvika döden. Massmorden förblir inte historia utan de pågår än idag även fast det är hundra år sedan Seyfo tog plats.


Erkännanden Svar: Sverige var den första demokratin i världen som erkände att det assyrierna hade blivit utsatta för var ett folkmord. Och det var 11 Mars 2010. Vilket betyder att det var ungefär 100 år sedan Seyfo hände. Än idag så har inte alla nationer inte erkänt att det som hände var ett folkmord. Själv anser jag att det är uppenbart att det som hände var ett folkmord. Precis som termen Genocide antyder så blev stammen assyrierna mördade, vilket om du frågar mig gör det till ett folkmord. Efter att en sådan lång tid har gått sedan det först började hade man ju hoppats att det kommit till ett slut, men istället är det bara början på ett lika dåligt välde om inte sämre. Islamiska staten härjar fritt och om vi låter dem fortsätta på det här sättet så kommer assyrierna tillslut bli en utdöende stam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar