torsdag 28 maj 2015

Folkmord i Turkiet

Turkiet

Folkmord
Folkmord är då man medvetet orsakar (mental eller fysisk) skada eller dödar en grupp av personer som har en annan kultur, religion eller utseende än en själv. Folkmord kan även vara då man tvångsflyttar en grupp till en annan plats.

Landet

Turkiet ligger på den arabiska halvön på gränsen mellan Europa och Asien. Turkiet är ett ganska stort land som har många invånare. Turkiets huvudstad Istanbul landets största stad. Huvudstaden har nästan lika många invånare som hela Sverige vilket alltså är 9 miljoner. Turkiet gränsar till sju olika länder; Grekland, Bulgarien, Iran, Irak, Armenien, Georgia och Syrien.

Hur skedde detta

Detta skedde eftersom att det Osmanska riket höll på att falla samman under 1800 talet. Många kristna nationer höll på att frigöras från riket och iden om självstyre blev större. Armenierna som hade väldigt låg ställning i samhällets politik och började nu ställa mer krav. Armenier är ett mycket gammalt indoeuropeiskt kristet folk som har sin början i Armenien. Mot slutet av 1800 talet så började det Armeniska folket förföljas och över 100 000 armenier tvingades lämna sina hem. Denna händelse i slutet av 1800 talet räknas inte som folkmord.
1915 skedde ett folkmord i det Osmanska riket (Turkiet) under första världskriget. Det var omkring 1 miljon armenier och syrianer som mördades. Men det var även en hel del kristna som blev mördade. Det var ungefär hälften av den armeniska befolkningen som blev mördade och de som överlevde flydde landet. Det Osmanska riket tömdes alltså nästan helt på sin kristna befolkning. Genom att använda sig av propaganda så lyckades de övertala folket att det bara var några tusen som dog när det egentligen var nästan 2 miljoner.


Hur anser du att det hade varit att leva i landet och vara med om detta brott?¨
Jag tror att det skulle vara ganska jobbigt och att leva i landet under denna tid. Det var ju inte alla som var utsatta men man hade nog ändå varit rädd. Man skulle kanske vara rädd bara för att gå ut och gå eller att bara gå och handla någonstans. Det sker mycket död i landet och man blir rädd även om man inte tillhör den folkgruppen som blir förföljda. Det jobbigt för alla i landet. Man kanske stänger ner vissa områden, hus eller byggnader.

Hur är det i landet idag?
I turkiet har antiterrorlagstiftningen använts för att kriminalisera helt legitim användning av yttrandefriheten. Från Baga till Bagdad har regeringar försökt rättfärdiga brott mot mänskliga rättigheter med behovet av säkerhet. Vad vi ser är oroande tecken på att ledare kommer att slå hårt mot protester, införa antiterrorlagar för omotiverad mass övervakning som ett svar på säkerhetshot. Men reflexmessiga reaktioner är inte lösningen. De skapar en omgivning av förtryck där extremism kan frodas, säger Salil Shetty.

Vilka förändringar har världen gjort efter förintelsen när det gäller brott mot mänskligheten?
Efter förintelsen så bildades EU. EU skapades för att behålla freden i världen och förhindra eventuella framtida världskrig. Organisationen ska även hjälpa till mot fattigdom. Innan förintelsen så kunde staten bestämma ganska mycket och folket hade inte så mycket att säga till om. Nu så kan individer säga till om mycket mer än vad de kunde innan, t.ex. säga emot mänskliga brott som bland annat folkmord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar