torsdag 28 maj 2015

Idag i palestina/israel

Hur är det i landet idag?
Den palestinska befolkningen lever i ett så kallat mycket farligt liv. Befolkningen i den palestinska delen måste anpassa sina behov av livsmedel för det råder “utegångsförbud” efter en viss tid, ibland händer det också att utegångsförbudet varar upp till en vecka. Människorna måste köpa in stora mängder bröd, mjölk och vatten för säkerhetsskull. Om man trotsar utegångsförbudet kan det leda till döden. Det finns många oskyldiga som blivit skjuten för att de har gått ut även fast de inte fick bara för att de kanske behövde hämta vatten åt sin familj. Detta tycker jag är jätte fel. De behöver leva i skräck hela tiden och tänka på att handla mycket mat bara utifall att och de vet inte om de kommer leva i deras hus i morgon och morgon efter det. För det finns de som tar deras hus.
Det är dessutom vattenbrist där och de måste gå långt för att hitta vatten och sedan bära hem det.


Israeler har det också mycket svårt. För de är också alltid rädda för det kan komma en självmordsbombare när som helst. De låter inte sina barn gå till köpcentret med en kompis för att de är rädda för vad som kan hända. Attackerna som kommer är väldigt brutala. Israeler lever dock lyxigare än palestinier men problemet med vatten kvarstår även för dem.

Det är alltså väldigt svårt för de båda parterna att leva i landet. Men jag tror ändå att israeler har det lite lättare än palestinierna. Palestinierna har levt i landet sen landet bildades. Israelerna har tagit över genom att de tror att deras gud har sagt att de ska bo där. Det är alltså inte lätt att bo i landet.


Hur anser du att det hade varit att leva i landet och vara med om detta brott? Motivera dina åsikter med hjälp av den fakta som du fått fram.
Jag tror att det kan vara svårt att leva i landet med tanke på att de två parterna hela tiden bråkar med varandra för att de vill ha mer av landet. De kommer aldrig överens om någonting även fast världen försöker. Jag skulle inte vilja leva i landet idag eftersom de hela tiden är bråk mellan två parter. Jag tror att de kan vara väldigt intensivt för alla människor för de tål säkert inte varandra. Om man är palestinsk så pratar man säkert inte med israeler för de gillar inte varandra eftersom de har bråkat och dödat varandra i så många år. Jag tror inte att det är så roligt för alla människor som bor där och speciellt inte för de som behövt vara med om detta brott. De har behövt se sina närmaste dödas och behövt vara med och döda för att visa vilka som är bäst. De har heller inget val än att vara arga på varandra för de har vuxit upp under den omsättningen. De har fått lära sig att hata varandra och att de är dom som ska ha större del av landet.


Det är även så att människorna säkert behöver gå och vara rädda för att de ska komma någon från andra sidan som vill döda den andra. De måste vara på sin vakt och det tror jag är en stor påfrestelse.

Men det finns även delar av landet där det är lugnt och människorna inte behöver vara rädda. Det beror lite på vars du bor i landet helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar