fredag 29 maj 2015

Folkmord i Rwanda, Centrala Afrika.

När skedde folkmordet i Rwanda?
Folkmordet i Rwanda tog plats i centralafrikanska delen av Rwanda år 1994.


Hur behandlades människorna?
Cirka 2 miljoner människor tvingades fly från landet och ungefär 1 miljon människor dödades av machetes, knivar, svärd och andra vassa vapen. Dom dödade små spädbarn upp till gamla människor. Detta är som ett folkmord eller ett brott mot mänskligheten för att det var så många personer som dog på ett hemskt sätt. Det blev känt i hela världen och påverkade många människor. Därför är det ett folkmord. Eller att under 3 månader så slaktades ca 1 000 000 människor. De flesta som dödades var en “speciell ras” (Tutsier och oppositionella hutuer).


Hur kunde det hända?
Den 6 april blev Rwandas president Juvénal Habyarimanas flygplan nerskjutet när det var på väg att landa i Rwandas huvudstad Kigali. Tutsirebellerna fick skulden och hutunationalisterna startade omedelbart sina attacker mot tutsibefolkningen.På morgonen den 7 april mördades även Rwandas premiärminister Agathe Uwilingiyimana som tagit över makten efter presidenten. Hon mördades av president Juvénals livvakter.Men allt började redan långt tidigare, under det senaste århundradet har tutsierna och hutuerna kämpat om att styra landet. Från år 1959 har Rwanda styrts av det hutunationalistiska partiet PARMEHUTU. Vid valet 1959 mördades 20 000 tutsier samtidigt som 200 000 flydde från Rwanda, även 1964 samt 1974 mördades ett stort antal tutsier. I Uganda 1985 bildades den tutsidominerade rebellrörelsen RPF, många tutsier hade flytt till Uganda. RPF krävde att flyktingarna skulle få återvända till Rwanda och att tutsier skulle få rättigheter där. Rwandas regering började då förtrycka tutsier och de hutuer som misstänktes samarbeta med dem, regeringen hävdade att RPF ville att tutsierna skulle återta makten i landet. 1990 startade ett krig mellan regeringen och RPF, det fruktades att det skulle bli ett folkmord i Rwanda men fredsamtal mellan gerillan och regeringen inleddes tidigt, i augusti 1993 undertecknades avtalet av båda parter.
Hur användes propaganda?
Propagandaradion hetsade hutuer att delta i massakerna på tutsier och vägspärrar förvandlades till avrättningsplatser. Propagandan gavs ut till folket genom radiostationen. Det var ett ganska effektivt sätt att sprida propaganda eftersom att alla lyssnar på radion, eller så kommer det fram genom rykten och liknande..


Hur anser du att det hade varit att leva i landet och vara med om detta brott?
Jag anser att det skulle varit tråkigt och väldigt mörkt att bo i ett sådant samhälle där man får skulden för ett brott och måste leva under konstant rädsla att inte bli slaktad med en machete. Men inte bara för de utsatta utan det kan inte heller varit lätt för dom som var tvungen att leva under skulden att döda miljontals människor. Men det var ju förstås värre för de utsatta som fick se högar med lik och döda/isärslitna familjer, detta blir en hems vardag för barnen som bor där. Dom får en sådan stor skräck så att det påverkar deras liv i framtiden, man kan säkert inte sova så jättelugnt när man har sett dessa bilder och skräckscener. Samt att det är jättesorgligt för dom som tappade sina släktingar och deras familj. Man kan inte leva vanligt om man har varit med om sådana saker.
Vart ligger landet?
Rwanda ligger i centrala Afrika. Söder om Uganda, väst om Kongo, öst om Kenya och norr om Burundi.


Hur är landet idag?

Alla pratar engelska på union trade center mitt i huvudstaden kiagli. På kaféet är det gratis Internet, det är massa nya höghus.  I dag styr tutsierna åter, precis som under kolonialtiden när tyskar och belgare favoriserade minoriteten. Ordning och reda och en välskött ekonomi gör i dag Rwanda till ett populärt biståndsland. Exportinkomster kommer främst från kaffe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar